22 september 2015

Wandellezing Rotterdam mei 1940


Het is 75 jaar geleden dat het Duitse bombardement op Rotterdam plaatsvond. In mijn nieuwe historische stadswandeling ga ik in op de gevechten en onderhandelingen die vooraf gingen aan deze ingrijpende gebeurtenis.

Langs de westelijke brandgrens wandelen we naar de Maasoever. De rivier werd geheel onverwacht het zuidelijke front in de Nederlandse verdediging. De zuidoever kwam in handen van Duitse para's en luchtlandingseenheden, de noordoever werd verdedigd door Nederlandse genisten en mariniers. 

We wandelen over de Boompjes naar waar vroeger de oude Maasbruggen lagen. Onderweg vertel ik u op bepaalde punten wat zich daar heeft afgespeeld tijdens de meidagen. Na een pauze in de Oude Haven, bij het Witte Huis, gaat het naar het Noordereiland waarvandaan de Duitsers o.l.v. Dietrich von Choltitz tevergeefs een doorbraak proberen te forceren. 


Uiteindelijk zal de Nederlandse weerstand leiden tot het terreurbombardement. We besluiten de wandellezing bij Loods 24 en het Joods Kindermonument.

Starttijd: zaterdag 13.00 uur Centraal Station; afstand 6 KM; duur ca. 3,5 uur; eindpunt metrostation Wilhelminaplein; inclusief koffie/thee/bierpauze aan de Oude Haven. Meenemen: goede benen (!) en een ov-chipkaart.

Eerstvolgende: bij voldoende belangstelling. Meld u aan of boek voor een groep. Voor meer info gebruik het contactformulier in de rechterbalk.