04 februari 2015

Uitgelezen: Anthony Fokker. Een vervlogen leven.

Auteur Marc Dierikx is verbonden aan het Huygens Instituut en onder meer gespecialiseerd in luchtvaartgeschiedenis. Hij schreef eerder in andere verbanden over vliegtuigbouwer Fokker, maar dit boek is een biografie over Anthony Fokker zelf. 

Het leven van de luchtvaartpionier en zakenman wordt uitgebreid en in detail beschreven. Ton Fokkers ontwikkeling van rijkeluiszoontje dat niet deugen wil tot succesvol vliegtuigbouwer is een stormachtige. Als hij in Duitsland vliegtuigen gaat bouwen is hij nog maar 22 jaar jong. 

Het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog is voor hem een gouden kans om door te breken als fabrikant. Zijn grote kracht is dat hij als onverschrokken vlieger en vrijgevig mens de sympathie heeft van Duitse vliegende azen als Manfred von Richthofen en Hermann Göring. Als Duitsland verliest vertrekt Fokker met zijn nieuwe fortuin en veel materiaal naar Nederland. 

Maar Nederland blijkt al snel te klein. De overstap naar Amerika is snel gemaakt, maar verloopt niet zoals gehoopt. Fokker houdt de nieuwe ontwikkelingen niet bij en is geen bijster goede manager. Zijn liefdesleven is een puinhoop. De moeizame relatie met de KLM komt ook aan bod. Fokker leidt een relatief kort maar boeiend leven. Hij sterft in december 1939. Dierikx schreef er een boeiend verhaal over.


Deze recensie verscheen in de rubriek Frontberichten van geschiedenismagazine Wereld in Oorlog.