17 december 2014

Uitgelezen: Schampschot

In Schampschot. Een klein Nederlands dorp aan de rand van de Groote Oorlog beschrijft auteur en journalist Paul van der Steen de bijzondere positie van Eijsden ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. De gemeente Eijsden grenst in het zuiden en westen aan België en lag niet ver van het strijdgewoel rond Visé en Luik. 

De jaren 1914-1918 waren een spannende tijd voor alle Nederlandse grensgemeenten, maar Eijsden lag wel erg dicht bij het vuur. Omdat voor het uitbreken van de oorlog de grens alleen op de kaart bestond, was het leven van de Eijsdenaren direct verbonden met dat van hun Belgische buren. Van der Steen beschrijft in Schampschot dat leven. 

Na de roerige beginmaanden van de oorlog met zijn langs marcherende Duitsers en vluchtelingenstroom, staan de smokkelactiviteiten centraal en de pogingen van de Nederlandse en Duitse overheden dat tegen te gaan met o.a. de Dodendraad. 

Aan het eind is er uiteraard aandacht voor de aankomst van keizer Wilhelm II op het lokale treinstation en de maker van de beroemde foto. Ook de onsympathieke Belgische poging het gebied samen met andere stukken Nederland te annexeren wordt beschreven. 

Als u al veel weet van Nederland in de Eerste Wereldoorlog valt er niet zoveel nieuws te leren, maar voor andere lezers is Schampschot een boeiend geschiedverhaal over een klein Nederlands dorp aan de rand van de Groote Oorlog.

Deze bespreking verscheen eerder in de rubriek Frontberichten van het tijdschrift Wereld in Oorlog.