02 december 2014

Uitgelezen: Een spion onder vrienden

Ben Macintyre heeft al een paar boeken over geheim agenten op zijn naam staan, zoals Agent Zigzag en Operation Fortitude. Het was dan ook onvermijdelijk dat hij over de ergste dubbelspion uit de Britse geschiedenis zou gaan schrijven. 

In Een spion onder vrienden beschrijft hij op lekker leesbare wijze het onwaarschijnlijke dubbelleven van Kim Philby. Als lid van het ‘old boys network’ van de Engelse ‘upper class’, weet de Cambridge student en communistische spion in 1940 een baan te krijgen bij MI6. Op dat moment werkt hij echter al voor de NKVD, de latere KGB. 

Als gezellige charmeur maakt hij zonder moeite vrienden onder iedereen die iets is in de Britse én Amerikaanse inlichtingenwereld. Vervolgens brieft hij alles door aan Moskou. Zo weten de Sovjets dankzij Philby de restanten van het Duitse conservatieve verzet tegen Hitler direct te elimineren. 

Philby maakt glanzend carrière binnen MI6 waar hij met zijn ene hand operaties tegen de Sovjet-Unie opzet, om ze met zijn andere direct te saboteren. Moedwillig stuurt hij mensen de dood in. Een verrader voelt hij zich niet. Hij is immers altijd trouw aan zijn communistische overtuigingen. 

Een spion onder vrienden is een uitstekend geschreven boek, met een nawoord van ex-geheim agent en auteur John le Carré. Jammer dat er onduidelijk notenapparaat in zit, maar het is dan ook meer een spannende non-fictie spionageroman dan een academisch geschiedenisboek.