14 november 2012

De gekke uitvinder

Nikola Tesla
Eén van de meest invloedrijke figuren uit de late 19e eeuw was de excentrieke uitvinder Nikola Tesla (1856-1943). Vooral zijn uitvindingen op het gebied van wisselstroom hebben veel betekend voor de technologische vooruitgang van de mensheid.

Tesla werd geboren in Kroatië toen dat deel uitmaakte van het Habsburgse Rijk, maar was een Serviër tot hij naar de V.S. emigreerde. Ondanks het feit dat hij een van de grootste uitvinders aller tijden is, heeft hij nooit dezelfde mate van bekendheid gekregen als zijn tijdgenoot en concurrent Thomas Edison, die de kunst van de zelfpromotie wat beter onder de knie had.

Daarnaast had Tesla de onbedwingbare neiging zijn briljante ideeën te combineren met wat vreemdere, waarmee hij zowel angst als spot opriep bij het publiek en de overheid. Na zijn dood werd zijn nalatenschap conform zijn wens in de Servische hoofdstad Belgrado ondergebracht in een klein, maar professioneel museum. Daar stuitte ik afgelopen zomer op zijn tentoongestelde urn.

Urn Tesla, Tesla Museum Belgrado

Als je niet alleen een eigen museum hebt, maar ook je stoffelijke overschotten er bewonderd kunnen worden, heb je het toch wel gemaakt, dunkt me.

De onderstaande TED-video geeft een leuke spoedcursus Nikola Tesla in 6 minuten.De Wiki: http://nl.wikipedia.org/wiki/Nikola_Tesla
Verplichte kijktip: The Prestige met David Bowie als Tesla