06 juli 2012

Een lelijk pistooltje

Bij het ontwerp van de FP-45 Liberator speelde esthetiek geen enkele rol. Het is zondermeer een spuuglelijk pistooltje. Nu zijn vuurwapens zelden bedoeld voor sympathieke doeleinden, maar de Liberator had als enige doel er zo snel mogelijk een beter vuurwapen mee te veroveren.

De FP-45 Liberator is een eenvoudig maar inventief product van de Tweede Wereldoorlog (1939-1945). Het werd gemaakt door een lampenfabriek van General Motors in opdracht van het Amerikaanse leger. In korte tijd wist deze er één miljoen van te fabriceren uit goedkope onderdelen voor een kostprijs van circa twee U.S. dollar per stuk. De kwaliteit was dan ook navenant.

Het wapen vuurde slechts een enkele dikke .45 kogel af, maar voor het doel was dat voldoende. De Liberator was bedoeld voor gebruik door het partizanenverzet in bezet Europa. Verzetsleden werden verondersteld ermee naar een Duitse soldaat te sluipen, hem van dichtbij een kogel door de kop te schieten en zijn dienstwapen af te pakken, waarmee het echte werk kon beginnen.

Om er zeker van te zijn dat je de tegenstander ermee raakte, was het aan te raden om niet verder dan een paar meter van hem te zijn verwijderd. Je zou denken: nog een paar stappen erbij en je pakt die Duitse soldaat net zo goed met een mes en dat zonder luide knal. Het wapen lijkt dan ook vooral psychologisch van nut te zijn, want het is makkelijker om op een paar meter afstand een trekker over te halen dan een mes tussen iemands warme ribben te duwen.

Het idee was de FP-45 in grote getale door vliegtuigen boven door het Derde Rijk bezet gebied te droppen. Door de enorme hoeveelheid uitgestrooide pistooltjes zouden de Duitsers nooit in staat zijn om ieder exemplaar te vinden en op te ruimen, waardoor er genoeg in handen van opstandige burgers zouden kunnen vallen.

De inspiratie kwam ongetwijfeld van de Britse stengun, een simpel vuurwapen dat spotgoedkoop werd samengesteld uit wasmachineonderdelen en al even lelijk was. Het plan de pistooltjes te droppen boven bezette landen is uiteindelijk niet doorgegaan en er zijn er maar een paar in handen gekomen van het Franse verzet. Of dat ze ook heeft gebruikt, valt te betwijfelen.