23 mei 2012

Invasion scare

De Britse geheime diensten MI5 en MI6 hebben veel schrijvers van spionageverhalen geïnspireerd. Ian Flemings 'James Bond' serie en John le Carré's 'George Smiley' boeken zijn daar de bekendste voorbeelden van. Maar de diensten danken ook hun bestaan aan schrijvers.

In de decennia voorafgaand aan de Eerste Wereldoorlog was er een pulpfictie-genre dat zich vooral bezighield met zogenaamde "Invasion scare" verhalen over buitenlandse machten als Frankrijk of Duitsland die een invasie van Engeland voorbereidden. De bekendste van deze schrijvers was William le Queux. In Spionnennest ga ik kort in op de rol die hij speelde in de oprichting van de Britse geheime diensten.

Hieronder vindt u een link naar het gratis e-book Spies of the Kaiser uit 1909, waarin Le Queux zijn stokpaardje berijdt: vijfde colonnes van Duitse geheim agenten in Engeland bereidden een invasie voor...

Spies of the Kaiser Plotting the Downfall of England.

In het boek schat Le Queux het aantal Duitse spionnen in zijn land in 1909 op meer dan 5000. In werkelijkheid waren het een stuk of 20 beroerde amateurs.