06 april 2012

De Hitlerkaart

Wat hebben Geert Wilders, Barack Obama, moslims, joden en de rooms-katholieke kerk met elkaar gemeen? Ze zijn allen vuile fascisten en nazihonden die uit zijn op werelddominantie! Of zo iets.

Het gemakzuchtig associëren van hedendaagse politici met Adolf Hitler of fascisme is iets waaraan ik een broertje dood heb. Het getuigt van slechte smaak en intellectuele gemakzucht dan wel gewetenloos opportunisme. Makkelijk scoren door je politieke tegenstander in een naar oud zeik stinkend hoekje te zetten en jezelf tegelijkertijd te verheffen tot "verzetsheld".

Ook op mijn reis door de binnenlanden van Mexico viel er niet aan te ontsnappen.


Bovenstaande (linkse) activisten in Mexico Stad beweerden dat president Barack Obama, zelf toch niet de meest rechtse bewoner van het Witte Huis, uit is op het vestigen van een fascistische werelddictatuur. En dan verf je natuurlijk een Hitlersnor onder zijn neus om je punt kracht bij te zetten. Een kind kan de was doen.

Wat voor de een Geert Wilders is, is voor de ander blijkbaar Barack Obama. Gelukkig trokken de arme sukkelaars weinig aandacht met hun elektrisch versterkte, maffe geschreeuw.

Aan het ander einde van de lokale Kalverstraat stond overigens weer een andere malloot de Hitlerkaart te spelen. In eerste instantie dacht ik met de Mexicaanse afdeling van de Ku Klux Klan te maken te hebben. Maar een voorzichtige benadering leerde dat het dit keer een protest betrof tegen de rooms-katholieke kerk; ook een nazi-club blijkbaar. Tja, de Hitlerkaart spelen kunnen we allemaal, niet waar?


Ik hoor George Orwell zuchten in zijn graf. Zucht.