08 maart 2012

Geheime inkt

Onzichtbare inkt
Deze week werd door Bits of Freedom de ‘Big Brother Award’ uitgereikt aan de KLPD voor de grofste schending van de privacy. We leven in een tijd waarin overheden, bedrijven en hackers massaal onze e-mails lezen. Daarom breng ik u een revolutionaire oplossing: p-mail™.

Wat is p-mail™? P-mail™ werkt als volgt. U neemt een stuk blanco papier. Daarop schrijft u met een pen, potlood of een zogenaamde schrijfmachine een op het oog onschuldige tekst.

Vervolgens schrijft u in geheime inkt de echte boodschap die u kwijt wilt aan de ontvanger van uw p-mail. Als laatste handeling doet u het beschreven papier in een envelop en duwt u het geheel, voldoende gefrankeerd met zogeheten postzegels, in een brievenbus (rode boxen met een gleuf die hier en daar nog op straat zijn te vinden).

Brievenbus
Methoden
Maar serieus: in de Eerste Wereldoorlog maakten geheime diensten volop gebruik van bovengenoemde methode om inlichtingen over elkaars legers te verzenden. Spionnen beschreven locaties van legereenheden en oorlogsschepen met onzichtbare inkt in handelscorrespondentie of familiebrieven.

De meest gebruikte onzichtbare inkt was citroensap. Het geheime bericht werd in sap tussen de regels van de brief doorgeschreven. Een keer op het juiste adres werd de brief verwarmd, waardoor de onzichtbare regels weer zichtbaar werden.

Een andere makkelijk verkrijgbare geheime inktsoort werd ontdekt door een medewerker van de Britse geheime dienst MI1(c). Hij stelde vast dat sperma hetzelfde effect had als citroensap. Hoe hij tot die ontdekking kwam, blijft echter vaag. Overigens kan men ook op het internet in onzichtbare inkt schrijven...
Strijkijzer
For Your Eyes Only
Het gevolg van deze methoden was dat de censuurdienst van de verschillende overheden massaal de post moest gaan nakijken. Iets dat haast ondoenlijk was.

Enfin, als iedereen die iets kwijt wil dat niet mag worden gelezen door een overheidsinstantie, nieuwsgierig bedrijf of criminele hacker gewoon gebruik gaat maken van p-mail™ dan is er niets meer aan de hand!

Het lijkt mij voor hen ondoenlijk om iedere envelop open te gaan maken en de brief met een strijkijzer te gaan verwarmen.

U kunt meer lezen over het serieuze gebruik van onzichtbare inkt in mijn boek Spionnennest 1914-1918. Voor meer informatie klik hier.

P.S. de "zeer geheime" citroensapmethode werd pas vorig jaar (2011)! na de nodige pressie vrijgegeven door de CIA...