20 maart 2011

Eeuwfeest in Libië

Giulo Gavotti
Dit jaar is het honderd jaar geleden dat er voor het eerst een luchtbombardement werd uitgevoerd. Op 1 november 1911 gooide de Italiaanse luitenant Giulio Gavotti een handbom vanuit zijn vliegtuigje op een oase in… Libië.

Giulio Gavotti of Cavotti (1882 - 1939) was een Italiaanse mijnbouwkundig ingenieur en vliegpionier. In 1910 nam hij als genie-officier dienst in het Italiaanse leger en behaalde zijn vliegbrevet.

Italië had nog geen koloniën, maar wilde zich wel graag laten gelden in de gemeenschap van koloniale machten. Daarom besloot het land de provincie Tripolitanië van het militair zwakke Osmaanse Rijk binnen te vallen. De strijd begon op 29 september 1911 en twee weken later arriveerden er negen Italiaanse vliegtuigen in Libië.

Op 1 november 1911 vloog Gavotti met zijn breekbare 'Etrich Taube' vliegtuigje naar een Osmaans legerkamp in de oase Tagiura, vlakbij Tripoli. Met één hand hield hij de stuurknuppel vast, terwijl hij met zijn andere hand een Cipelli handgranaat prepareerde. Vervolgens trok hij met zijn tanden de ontsteker los en wierp de handgranaat overboord, die tussen de tenten ontplofte. Later vloog hij nog een keer over het kamp en wierp nog twee handbommen overboord. Dit was de eerste keer dat een vliegtuig werd gebruikt om doelen te bombarderen.

Tagiura

Het Osmaanse Rijk regeerde feitelijk alleen de kuststrook van het land. Het binnenland werd beheerst door lokale stammen en de islamitische Soefi-orde van de Sanussi. Ook de Italianen zouden het binnenland nooit onder controle krijgen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog vielen in november 1915 de Sanussi en Osmaanse militairen zelfs vanuit Cyrenaica (Oost-Libië) Italië's bondgenoot Brits Egypte binnen.

Gavotti werd overigens beloond met een zilveren medaille voor moed. De met Benito Mussolini bevriende, beruchte Italiaanse schrijver, dichter, dandy en politicus Gabriele D'Annunzio vierde Gavotti's actie in "Het Lied van Diana".


Bronnen o.a.:1 en 2.