20 november 2010

De CIA & Bouterse

In de Volkskrant van vandaag staat een artikel over de invasie van Suriname die Nederland overwoog in 1986. Het doel was het afzetten van militair dictator Desi Bouterse, tegenwoordig democratisch gekozen president. Maar niet alleen Nederland had in die tijd plannen om de man af te zetten.

In zijn boek 'Dekmantel' beschrijft de Amerikaanse onderzoeksjournalist Bob Woodward dat de CIA ook plannen in die richting had. Surinaamse vluchtelingen zochten contact met de geheime dienst om een tegencoup te helpen organiseren. De toenmalige directeur van de CIA, William Casey, zag wel wat in het idee. Bouterse onderhield namelijk warme banden met de extreemlinkse regeringen van Cuba en het ministaatje Grenada. De CIA kreeg toestemming van president Ronald Reagan om onderzoek te doen naar de haalbaarheid van een contra-coup tegen Bouterse.

De Senaatscommissie gooide echter roet in het eten. Alhoewel het Bouterse regime moorddadig en vervelend was, en de vluchtelingen een betrouwbare indruk maakten op de Amerikanen, vroegen de senatoren zich af wat het belang was van Suriname. Men vond het een volstrekt onbelangrijk, primitief landje met slechts 350.000 inwoners. Senator Barry Goldwater (R) vond er het zijne van: "Dat is godverdomme het mesjoggeste idee dat ik in mijn leven heb gehoord."

De politieke tegenstand van zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden, tezamen met het feit dat de CIA in het verleden zelden met succes een coup had uitgevoerd, leidde tot afblazen van het project. Desi Bouterse en Suriname waren gewoonweg niet belangrijk genoeg voor een dergelijke actie. Later zou de Braziliaanse geheime dienst in samenwerking met de CIA Bouterse weten los te weken van het communistische regime in Cuba, waarmee voor de Amerikanen de angel uit het regime Bouterse was getrokken.

Bronnen: 
Nederland wilde Bouterse afzetten met invasie - VkGeschiedenis - VK 
Bob Woodward, Dekmantel, De geheime oorlogen van de CIA (Houten 1987).