09 mei 2010

Musserts Vlag

Zoals een liefhebber van geschiedenis betaamt, bezoek ik op vakantie zoveel mogelijk relevante musea. En soms kom je zo voor een verrassing te staan. Recentelijk stuitte ik in Schotland tijdens een bezoek aan Edinburgh Castle op de persoonlijke NSB-vlag van Anton Mussert. (klik op foto voor vergrote weergave).


De vlag is een gift van Lord Tweedsmuir, een Schotse officier in Canadese dienst, aan het Schotse Nationaal Legermuseum. Tweedsmuir heeft na de bevrijding Mussert en andere hooggeplaatste Nederlandse collaborateurs gearresteerd.

De arrestatie vond op 7 mei 1945 plaats. Mussert bevond zich in het Kabinet der Koningin in Den Haag, waar destijds de "Secretarie van Staat der N.S.B." gevestigd was.

"De arrestatie verliep zonder moeilijkheid. Het duurde eenigen tijd, voordat Mussert werd weggevoerd. Zijn houding was intusschen theatraal, maar hij deed niets dat de moeite van het vermelden waard is. Ondertusschen at hij een bord aardbeien leeg. Een pakket documenten werd door hem verzegeld en geadresseerd aan den Minister van Buitenlandsche Zaken. Het is aan dezen bezorgd en later voor het proces gebruikt." [Bron]

Precies een jaar later op 7 mei 1946 werd Anton Mussert geëxecuteerd op de Waalsdorpervlakte.